Održani sastanci
245

Vojni zvaničnici Izraela i Saudijske Arabije pregovaraju o zajedničkoj odbrani od Irana

V. K.
Fokus zajedničke odbrane odnosio bi se prije svega na protivraketnu zaštitu (Foto: EPA-EFE)
Fokus zajedničke odbrane odnosio bi se prije svega na protivraketnu zaštitu (Foto: EPA-EFE)
Najviši vojni zvaničnici Izraela i Saudijske Arabije održali su prije nekoliko mjeseci tajni sastanak uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država kako bi razgovarali o koordinaciji odbrane protiv Irana.

Prema izvještaju Wall Street Journala, tokom sastanka arapskih zemalja i Izraela u pustinji Negev u Izraelu, delegacije Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Jordan, Egipta i Saudijske Arabije održale su i u egipatskom Šarm el Šeiku sastanak s načelnikom Izraelskih odbrambenih snaga.

"Ameriku je na sastanku predstavljao general Frankc McKenzie čija je zona odgovornosti upravi i Izrael", navodi američki list.

Kako se ističe u izvještaju koji je ustupljen američkim medijima, učesnici samita u Šarm el Šeiku su se u principu složili da koordiniraju sisteme brzog obavještavanja kako bi se otkrile iranske prijetnje koje dolaze iz zraka.

"Razgovarano je o potencijalnim procesima donošenja odluka o tome koje će snage i koje zemlje presresti dronove, balističke i krstareće projektile. Sastanak je uslijedio nakon što je radna grupa zemalja u regiji na nižem nivou razgovarala o hipotetičkim scenarijima i načinima na koje bi države mogle zajedno raditi na otkrivanju i suprotstavljanju zračnim napadima", ističe se.

Iako glasnogovornici izraelske i vlada arapskih zemalja nisu komentirali održavanje ovog samita, ministar odbrane Izraela Benny Gantz je prošle sedmice pojasnio kako Bliskoistočna zračna odbrambena alijansa već operativna.