Egipat
0

Vojni sud za 190 uhapšenih u sukobu kršćana i muslimana

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Egipatska vojska saopštila je danas da će 190 ljudi, uhapšenih tokom sukoba muslimana i kršćana u Kairu, u kojim je poginulo 10, a ranjeno 186 ljudi, biti izvedeno pred vojni sud.

"Vrhovni vojni savjet odlučio je da sve uhapšene tokom nereda ispred crkve u Kairu, oko 190 ljudi, izvede pred vojni sud", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, egipatski premijer Essam Sharaf sazvao je za danas hitnu sjednicu vlade zbog ovih krvavih sukoba u siromašnom kairskom predgrađu Imbaba i otkazao posjetu zemljama Zaljeva.

Sukobi su izbili kada se oko 500 konzervativnih islamista, poznatih kao salafisti, okupilo ispred crkve Sveta Mina u Kairu, tražeći da im kršćani daju ženu za koju su rekli da je prešla na islam.

Salafistima su se pridružili i drugi muslimani koji su tražili da uđu u crkvu da vide da li je žena unutra, nakon čega su uslijedili sukobi u kojima je poginulo 10 lica, a namanje 186 je povrijeđeno, većinom koptskih kršćana.

 Napadači su upotrijebili vatreno oružje, a bačeno je i nekoliko zapaljivih bombi koje su uzrokovale požar na susjednoj crkvi Svete Marije.

Policija i vojska ispalili su više hitaca u vazduh i upotrijebili suzavac da razdvoje dvije strane.
 Vojska je danas rasporedila tenkove u ulicama oko crkve i kontroliše i pretresa prolaznike.

"Mislim da je vojska u stanju konfuzije. Boji se da preduzme ozbiljne mjere protiv ekstremista kako je ne bi optužili za represiju", kaže Gamal Eid, publicista i aktivista za ljudska prava.

Uzroci vjerskih sukoba u Egiptu su često prelasci iz jedne vjere u drugu, porodični sporovi i gradnja crkava.

Muslimani i kršćani bili su složni jedino na demonstracijama koje su zbacile predsjednika Hosnija Mubaraka, ali međuvjerske tenzije i dalje traju.

Kršćani čine oko 10 odsto od egipatske populacije od 80 miliona ljudi.

Neki kršćani kažu da su snage sigurnosti presporo odgovorile na masovno okupljanje muslimana ispred crkve i gledali kako stvari izmiču kontroli.
Policija koja je "napustila ulice" tokom protesta za zbacivanje Mubaraka vratila se na posao, ali mnogi Egipćani žale se da se sada osjećaju manje sigurno.