{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojni sud za 190 uhapšenih u sukobu kršćana i muslimana

S
8.5.2011. u 14:57
0
8
Vojni sud za 190 uhapšenih u sukobu kršćana i muslimana
0
Vojni sud za 190 uhapšenih u sukobu kršćana i muslimana
Foto: AP
Egipatska vojska saopštila je danas da će 190 ljudi, uhapšenih tokom sukoba muslimana i kršćana u Kairu, u kojim je poginulo 10, a ranjeno 186 ljudi, biti izvedeno pred vojni sud.
"Vrhovni vojni savjet odlučio je da sve uhapšene tokom nereda ispred crkve u Kairu, oko 190 ljudi, izvede pred vojni sud", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, egipatski premijer Essam Sharaf sazvao je za danas hitnu sjednicu vlade zbog ovih krvavih sukoba u siromašnom kairskom predgrađu Imbaba i otkazao posjetu zemljama Zaljeva.

Sukobi su izbili kada se oko 500 konzervativnih islamista, poznatih kao salafisti, okupilo ispred crkve Sveta Mina u Kairu, tražeći da im kršćani daju ženu za koju su rekli da je prešla na islam.

Salafistima su se pridružili i drugi muslimani koji su tražili da uđu u crkvu da vide da li je žena unutra, nakon čega su uslijedili sukobi u kojima je poginulo 10 lica, a namanje 186 je povrijeđeno, većinom koptskih kršćana.

Napadači su upotrijebili vatreno oružje, a bačeno je i nekoliko zapaljivih bombi koje su uzrokovale požar na susjednoj crkvi Svete Marije.

Policija i vojska ispalili su više hitaca u vazduh i upotrijebili suzavac da razdvoje dvije strane.

Vojska je danas rasporedila tenkove u ulicama oko crkve i kontroliše i pretresa prolaznike.

"Mislim da je vojska u stanju konfuzije. Boji se da preduzme ozbiljne mjere protiv ekstremista kako je ne bi optužili za represiju", kaže Gamal Eid, publicista i aktivista za ljudska prava.

Uzroci vjerskih sukoba u Egiptu su često prelasci iz jedne vjere u drugu, porodični sporovi i gradnja crkava.

Muslimani i kršćani bili su složni jedino na demonstracijama koje su zbacile predsjednika Hosnija Mubaraka, ali međuvjerske tenzije i dalje traju.

Kršćani čine oko 10 odsto od egipatske populacije od 80 miliona ljudi.

Neki kršćani kažu da su snage sigurnosti presporo odgovorile na masovno okupljanje muslimana ispred crkve i gledali kako stvari izmiču kontroli.

Policija koja je "napustila ulice" tokom protesta za zbacivanje Mubaraka vratila se na posao, ali mnogi Egipćani žale se da se sada osjećaju manje sigurno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: