Svijet
17

Vojni šef sirijskih pobunjenika odbacio rusko-američki sporazum

FENA
Selim Idris
Selim Idris
Šef Slobodne sirijske vojske (FSA - pobunjenici) general Selim Idris odbacio je u subotu rusko-američki sporazum o uništenju hemijskog arsenala sirijskog režima.

"Mi nemožemo prihvatiti ovu inicijativu rusko-američku", izjavio je general Idris novinarima u Istanbulu.

"Nas, Slobodnu sirijsku vojsku, se ne tiče ovaj sporazum. Mi nemamo hemijsko oružje i ja i moja braća, nastavit ćemo da se borimo do pada režima", rekao je on.

Rusija i Sjedinjene Američke države su u subotu zaključile sporazum u Ženevi koji daje jednu sedmicu Damasku da predstavi spisak hemijskog oružja, kako bi bilo uništeno do polovine 2014. godine i koji predviđa usvajanje rezolucije UN-a koja će dozvoliti upotrebu sile ako sirijski režim ne ispuni svoje obaveze.

General Idris je tražio da se privede, prije uništenja hemijskog oružja, sirijski predsjednik Bašar el-Asad pred Međunarodni kazneni sud (ICC) i prigovorio je Rusima i Amerikancima da ih ne interesuje "drugo oružje koje ubija Sirijce".

"Mi nemožemo prihvatiti ovu inicijativu jer ona zanemaruje naš narod i ne spominje zločin", dodao je on, aludirajući na predsjednika Asada.

On je rekao da ima informacije da sirijski režim počinje da prenosi svoje hemijsko oružje u Liban i Irak, naglasivši "da strahuje da će međunarodna zajednica biti prevarena".

U vezi primirja, kako bi se olakšala eventualna misija međunarodnih inspektora za naoružanje, general Idris je rekao da FSA "ne interesuje nikakvo primirje s režimom".

Vojni šef pobunjenika nije krio frustraciju pred pravcem koji je preduzela međunarodna zajednica o sirijskom pitanju.

"Mi smo razočarani i frustrirani i računamo na sopstvene snage prije nego što izgubimo nadu u pomoć od međunarodne zajednice" rekao je on.