Svijet
0

Vojni establišment protiv Sarkozyja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Planovi predsjednika Nicolasa Sarkozyja o reformi francuske vojske, objavljeni u utorak, izazvali su gnjev i jak otpor odbrambenoga establišmenta u zemlji i vladajućih stranaka desnog centra, javlja iz Pariza dopisnik Financial Timesa.

List dalje objašnjava da je grupa visokih vojnih oficira u listu Le Figaro u četvrtak napala predsjednikovu politiku kao amatersku, nedosljednu i punu jeftinih trikova.

Najava povratka Francuske u vojno-komandnu strukturu NATO-a nakon 42 godine ogoljela je jaku privrženost dijelova političkoga i vojnog establišmenta degolizmu i pojmu francuske autonomije koji simbolizira bivši francuski predsjednik Charles de Gaulle, piše FT.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je plan za sveobuhvatnu reformu francuskih oružanih snaga, koji predviđa smanjenje broja vojnika sa 271.000 na 224.000, dok će bez posla ostati i nekoliko hiljada civila koji rade za vojsku.

U obraćanju najvišim vojnim zvaničnicima, predsjednik Sarkozy je u utorak iznio ocjenu da glavnu prijetnju Francuskoj predstavlja terorizam, te da oružane snage moraju biti odraz te prijetnje.

Zbog toga je, kako je rekao, Francuskoj potrebna manja i mobilnija vojska, uz dodatna ulaganja u tehnologiju i obavještajne službe.

Šef francuske države je također potvrdio da će Francuska ponovo ući u vojno-komandnu strukturu NATO-a, iz koje se povukla 1966. godine.