Na prijedlog Senata
0

Vojni budžet SAD-a 636 milijardi dolara

SRNA
Američki Senat usvojio je danas prijedlog zakona o vojnom budžetu od 636 milijardi dolara, koji obuhvata troškove ratova u Iraku i Afganistanu. Prijedlog je usvojen sa 88 glasova "za" i deset "protiv" i poslat na potpisivanje predsjedniku Baraku Obami. Predstavnički dom usvojio je prijedlog zakona prije tri dana.

Ovim sredstvima pokrivene su operacije Pentagona do 30. septembra 2010. godine. Analitičari smatraju da 128 milijardi dolara predviđenih za ratne misije neće biti dovoljno za realizaciju Obaminog plana o slanju dodatnih 30 000 vojnika u Avganistan.

Prijedlog vojnog budžeta predstavlja djelimičnu pobjedu za Obamu i ministra odbrane Roberta Gatesa, koji su se zalagali za gašenje pojedinih oružanih programa.

Kongres je ukinuo finansiranje programa borbenog aviona "F-22" kompanije "Lokid Martin", kao što je Obama tražio, i izdvojio sredstva za još deset "Boeingovih" trasportnih aviona "C-17", po cijeni od 2,5 milijardi dolara, na zahtjev Pentagona.

Kongres je ovim okončao rad na budžetu za fiskalnu godinu koja je počela 1. oktobra. Ukupna vrijednost predloženog budžeta za sve programe, ne računajući ekonomski stimulacioni paket od 787 milijardi dolara, veća je za 4,1 odsto od prošlogodišnjeg budžeta.