Štednja u SAD-u
0

Vojni avioni s jeftinim gorivom, službena vozila se ne farbaju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američki rendžeri neće prefarbati vozila u službene boje, dok će avioni ratnog vazduhplovstva morati da koriste jeftinije gorivo - sve u okviru akcije za smanjenje državnih troškova, koju je pokrenula administracija predsjednika Baracka Obame, suočena s rekordnim budžetskim deficitom.

Obama je u aprilu naložio ministarstvima i vladinim službama da nađu načina da uštede 100 miliona dolara, podsjetio je u četvrtak Reuters.

Tom potezu su se žestoko rugali opozicioni republikanci, ukazujući da je to "kap vode u moru" u odnosu na državne troškove, projektovane na četiri biliona (hiljada milijardi) dolara samo u ovoj fiskalnoj godini.

Peter Orsag, zadužen u administraciji za budžet je, međutim, u srijedu izjavio da su vladine agencije identifikovale 77 mjera za smanjenje državnih troškova, koje će budžetu uštediti 102 miliona dolara u fiskalnoj 2009. i 140 miliona u 2010. godini.

Među predloženim mjerama je, kako je prenosi Reuters, zamjena standardnog goriva za vojne mlazne avione onim koje koriste komercijalni mlaznjaci, uz dodavanje potrebnih aditiva. Ministastvo odbrane procjenjuje da će time uštediti 52 miliona dolara u 2010.

Ministarstvo pravde će uštediti dodatna četiri miliona time što će njihovi službenici karte za službena putovanja i hotelski smještaj rezervisati online, a ne preko putničkih agencija, dok će ministarstvo poljoprivrede uštediti 1,8 miliona tako što neće prefarbati u službene boje novokupljena vozila Gorske službe.