Nemiri u Africi
25

Vojna vlada Burkine Faso naredila francuskim vojnicima da napuste državu, dali im rok od mjesec

V. K.
Vojna vlada želi veću saradnju sa Rusijom (Foto: EPA-EFE)
Vojna vlada želi veću saradnju sa Rusijom (Foto: EPA-EFE)
Vojna vlada Burkine Faso izdala je naredbu stotinama francuskih vojnika u kojoj se navodi kako im se daje rok od mjesec da napuste državu.
Nacionalna televizija RTV objavila je ovu informaciju te su saopćili kako je vojna vlada donijela odluku o prekidu prisustva francuske vojske na tlu ove države u srijedu.

"Taj potez dolazi pet mjeseci nakon što je Francuska završila povlačenje iz Malija. Povlačenje iz Malija uslijedilo je nakon devetogodišnje borbe protiv islamističkih pobunjenika", piše Africanews.

Prema pisanju Reutersa, Francuska je u Burkini Faso rasporedila oko 400 specijalnih snaga koji su se zajedno s domaćim snagama borili protiv terorističkih organizacija.

Osim otklona od Francuske, vojna vlada je napravila i dodatni potez koji uključuje povezivanje sa Rusijom te su zatražili dolazak plaćenika iz organizacije Wagner u ovu afričku državu.

Burkina Faso jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu i tamošnji sukob, koji se proširio Sahelom iz Malija u protekloj deceniji, ubio je hiljade civila. Posljednjih mjeseci, antifrancusko raspoloženje u zemlji je naglo poraslo zbog percepcije da francusko vojno prisustvo nije poboljšalo sigurnosnu situaciju.