Arapski mediji
25

Vođu jemenskih Huta porede s Radovanom Karadžićem

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vođu jemenskih šiitskih pobunjenika Abdul Malika al Hutija, koji je još od 2014. u sukobu s jemenskim vlastima na čelu s predsjednikom Abedrabbom Mansourom Hadijem, ali i Saudijskom Arabijom, arapski mediji porede s ratnim zločincem i krvnikom iz BiH Radovanom Karadžićem.

Kako piše Arab Times, al Huti, kojem u Saudijskoj Arabiji spočitavaju odgovornost za ratne zločine, doživjet će sudbinu Radovana Karadžića koji je nakon 13 godina skrivanja osuđen na 40 godina zatvora.

U tekstu "Huti je na Karadžićevom putu" ovaj list navodi da je međunarodna pravda spora, ali dostižna, te prognozira da će vođa jemenskih huta morati biti procesuiran.

Štaviše, autor navedenog teksta ističe da će Huti ili biti procesuiran, ili će se otrovati u sudu nakon što sasluša optužnicu, kao što je to uradio bosanski Hrvat Slobodan Praljak.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, u krvavim sukobima u Jemenu više od 10.000 ljudi je ubijeno, a 53.000 ih je ranjeno nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula operaciju.

Saudijska Arabija je 6. novembra prošle godine uvela sankcije Jemenu, optuživši tada Iran da Hute snabdijeva balističkim raketama. Iran je odbacio sve navode.