Izvještaj
0

"Vođe Al-Qaide su slabije nego ikada od 2001."

FENA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Vođe Al-Qaide koje su u Pakistanu pod pritiskom su i slabiji nego ikada od napada 11. septembra 2001., iznosi se u godišnjem izvještaju o procjeni američke strategije u Afganistanu koji je u četvrtak predan predsjedniku Baracku Obami.

„Vođstvo Al-Qaide u Pakistanu je slabije i podvrgnuto je pritiscima, najvećim otkako je napustilo Afganistan 2001. godine“, za vrijeme invazije Sjedinjenih Država i njenih saveznica na ovu zemlju, nakon terorističkih napada u SAD-u 11. septembra, navodi se u izvještaju čija je skraćena verzija dostavljena štampi.

„Vođstvo Al-Qaide je osiromašeno, područje na kojem se ono skriva smanjeno je i manje je sigurno, a njegova sposobnost za pripremu terorističkih operacija znatno je oslabljena“, uvjeravaju autori ovoga teksta koji je naručio predsjednik Obama u vrijeme najave svoje nove strategije u Afganistanu i Pakistanu 2009. godine

U izvještaju se dobro pazi da se ne zaključi kako su neutralizirane vođe Al-Qaide, među kojima Osama bin Laden i Ayman al-Zawahiri, koji devet godina nakon napada na New York i Washington nisu uhvaćeni, i ističe se da je sposobnost Al-Qaide da izvodi napade „smanjena“ ali nije „prestala“.

„Terorističke zavjere protiv SAD-a, naših saveznika i naših partnera se nastavljaju“, ocjenjuje se u izvještaju i dodaje da će „konačni strateški poraz Al-Qaide biti dovršen kada budu uništena utočišta u regiji i ono što je ostalo od rukovodećeg kadra“.