Svijet
0

Vođa somalskih islamista odbio mir pod UN-ovim pokroviteljstvom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vođa somalskih islamista odbacio je u utorak plan koji su u Džibutiju osmislili Ujedinjeni narodi za mir između somalskih vlasti i nekih oporbenih čelnika, javile su agencije.

"Za nas to nije mirovni sporazum, nego zamka", rekao je šejh Hassan Dahir Aweys za Reuters telefonski iz Eritreje. "Poručujemo pobunjenicima i somalskom narodu da ne posustanu u borbi protiv neprijatelja", dodao je.

Somalska je vlada u zadnji čas s oporbom potpisala mirovni sporazum kojim bi završilo 17-godišnje neprijateljstvo, javila je agencija dpa, ali islamistički pobunjenici koji su odgovorni za najnoviju eskalaciju nasilja nisu bili predviđeni u tome sporazumu.

Izaslanik UN-a u Somaliji, Ahmedou Ould-Abdallah, koji je u nedjelju u susjednome Džibutiju otkazao razgovore jer su se oporbene skupine odbile sastati, za BBC je rekao da je u ponedjeljak navečer postignut dogovor o mirovnom sporazumu.

"Osam su dana pohađali radionice, živjeli u istom hotelu i izbjegavali jedni druge. Kad su se na kraju sastali... Povjerenje je olako obnovljeno, i sad ga moramo njegovati i podupirati", dodao je.

Vlada i Savez za ponovno oslobođenje Somalije dogovorili su se o tromjesečnome prekidu vatre nakon kojega će etiopske snage otići iz Somalije.

No taj sporazum neće na terenu imati velikoga utjecaja jer su glavni oporbenjaci i islamistički borci osudili pregovore.

Afrička je unija pozdravila sporazum kao "važan korak" naprijed, prenijela je Hina.

"Afrička unija pozdravlja... Duh kompromisa koji su pokazale dvije strane i poziva sve ostale relevantne somalske snage... Da se obvežu na mirno rješenje sukoba u svojoj zemlji koje će postići pregovorima", kaže se u saopćenju AU-a.