Gvineja
0

Vođa puča se neće kandidirati za predsjednika

FENA
Vođa puča u Gvineji kapetan Mussa Dadis Camara, koji je postavljen na čelo vijeća koji treba upravljati zemljom, izjavio je u srijedu da nikad nije želio vlast i da se ne namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima koji bi trebalo da budu održani do kraja 2010. godine.

"Nemam ambicije biti kandidat na predsjedničkim izborima", rekao je Camara radiju France International i dodao da "nikad nije želio vlast".

Camara je u srijedu izabran za predsjednika Nacionalnog vijeća za demokratiju i razvoj, dva dana nakon smrti predsjednika Lansane Contea i dan nakon državnog udara koji je predvodio, podsjetio je Reuters.

Camara je kazao da će vijeće pokušati suzbiti korupciju, koja je pod Conteovom vladavinom bila uobičajena pojava. "Vlada nije radila ono što je trebalo da radi", kazao je on i istaknuo da ona "nije zaslužila povjerenje naroda".

Grupa oficira koja je izvela puč ukinula je ustav, raspustila vladu, umjesto nje je formirala vijeće, uvela policijski sat. Oni su najavili da će izbori biti održani u roku od dvije godine.

"Nacionalno vijeće za demokratiju i razvoj obećava da će organizirati pravične i transparentne izbore do kraja decembra 2010.", izjavio je Camara u srijedu uvečer državnoj televiziji.

Pučistima se, kako se čini, niko u Konakriju nije suprotstavio. U glavnom gradu Gvineje su zatvorene mnoge prodavaonice, ulicama patroliraju vojnici, dok ulični prodavci rade normalno, a ljudi se slobodno kreću.