{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vođa opozicije pod optužbom

S
3.12.2008. u 09:17
0
0
Vođa opozicije pod optužbom
0
Vođa opozicije pod optužbom
Foto: Reuters
Državni tužilac u Venecueli optužio je za korupciju jednog od najvažnijih opozicionih ljudi u zemlji. Manuel Rosales, odlazeći guverner naftom bogate pokrajine Zulia, optužen je prevaru države i zloupotrebu javnih fondova.
Rosales je negirao optužbe i kazao da država nastoji da politički eliminira opoziciju predsjednika Hugo Chaveza. Optužbe su se pojavile nekoliko dana nakon što je Chavez rekao da će tražiti ustavne promjene koje bi mu dozvolile neodređen broj izbora. U četvrtak je objavio da očekuje da će se referendum održati u februaru.

Tokom posljednih regionalnih izbora, Chavez je svom protivniku u više navrata prijetio zatvorom, izazivajući ga na raspravama riječima da ga čeka zatvorska ćelija. Rosalesove telefonske razgovore u kojim je bio optužen za primanje nelegalnih poklona za svoje poslovne partnere i suprugu, vlada je također iznijela u javnost. Samo sedmicu dana nakon glasanja, ured državnog tužioca je objavio da će ga teretiti za prevaru države i zloupotrebu javnih fondova.

Osim toga, vlada je optužila Rosalesa za izradu plana da ubije predsjednika i smijeni njegovu administraciju. Ove optužbe, opozicija je oštro odbacila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: