Svijet
0

Vođa japanske kultne skupine Shoko Asahara osuđen na smrtnu kaznu

NINA
Vođa japanske kultne skupine Shoko Asahara, koji je odgovoran za napad sarinom u tokijskoj podzemnoj željeznici 1995., osuđen je na smrtnu kaznu.

Napad, koji je organizirao Shoko Asahara usmrtio je 12 osoba i ranio više hiljada osoba. Taj je čin 1995. od strane fanatične grupe Aum Shinrikyo šokirao japansku i svjetsku javnost, a kultna skupina je tada bila opsjednuta hemijskim i biološkim naoružanjem.

Ostalih 11 članova grupe Aum su već osuđeni na smrtnu kaznu. Asahara, čije je pravo ime Chizuo Matsumoto, nije rekao ništa u svoju odbranu kada je proglašen krivim za svih 13 kaznenih djela za ubistvo i pokušaj ubistva. Suđenje je izazvalo veliku pažnju javnosti, a prisustvovalo mu je više hiljada osoba.

Sud je tokom saslušanja odbio argumente odbrane, koja je iznosila da je Ashara u tom trenutku izgubio kontrolu nad svojim sljedbenicima te da je to dovelo do krvoprolića. Asharini zločini obuhvaćaju i ostale naredbe napada sarinom u Matsumotu 1994., kada je sedam osoba izgubilo život. Vođa Auma optužen je i za ubistvo Tsutsumija Sakamota, advokata koji se bavio optužbama protiv toga kulta.

Međutim, napad na tokijsku podzemnu željeznicu je najviše pogodio javnost jer je izveden u trenutku najvećih gužvi, a osobe koje su tom prilikom ranjene i danas pate od glavobolje, problema disanja i vrtoglavice. Još nije ustanovljeno zašto je Ashara naredio smrtonosni napad 1995.