Svijet
0

Vođa "islamske države Irak" pozvao na napade

FENA
Vođa islamističke organizacije "Islamska država Irak", povezane s Al-Qaidom, pozvao je na intenzivniju kampanju protiv iračkih sigurnosnih snaga, objavljeno je u utorak na web stranici te organizacije.

"Temelj kampanje je što više bombaških napada, a meta su nevjernici... svi oni koji nose uniforme i bore se na strani okupatora", izjavio je Abu Omar al-Bagdadi i dodao kako to znači da svaki pripadnik te grupe treba aktivirati najmanje tri bombe do kraja kampanje.

On je rekao da će se kampanja nastaviti do posljednjih dana januara, prenio je Reuters.

Mada irački ogranak Al-Qaide i dalje ostaje u prvim redovima koji se bore protiv američkih snaga i šiitske vlade, koju podržava Washington, protiv njega postoji jaka opozicija u sunitskim dijelovima Iraka u kojima je ovaj ogranak aktivan.

Ljuti zbog velikog broja napada protiv Iračana koji su odbili slijediti njihovo tumačenje islama, sunitske plemenske vođe su se okrenule protiv pripadnika Al-Qaide.

U posljednja dva mjeseca ukupan broj poginulih civila i američkih vojnika je opao zbog dodatnih 30.000 američkih vojnika koji se bore protiv Al-Qaide i šiitskih militanata, a broj napada opao je za 55 posto.

Nasilje je također opalo i zbog sve efikasnijih iračkih sigurnosnih jedinica i velikog broja sunitskih policijskih snaga koje podržavaju Sjedinjene Države.