Govorio u budućnosti rata
101

Vođa Hezbolaha: SAD su odgovorne za svaku kap krvi u regiji, Izrael je samo oruđe

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Vođa Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah u petak je rekao da će Izrael platiti visoku cijenu za ubijanje žena i djece u zračnim napadima na Nabatieh i al-Sawaneh u južnom Libanu.

"Neprijatelj bi trebao predvidjeti ovaj odgovor jer mi ne toleriramo nikakvu štetu civilima", rekao je Nasrallah u televizijskom govoru, ističući da bi odgovor bio eskalacija napora otpora jer je Izrael prešao crvenu liniju gađajući civile.

Nasrallah je kazao da napadi na Izrael iz južnog Libana neće prestati sve dok sukob u Pojasu Gaze ne prestane.

Hezbolah je dan ranije lansirao desetke raketa Katyusha i nekoliko raketa Falaq na sjeverni izraelski grad Kiryat Shmona kao početni odgovor na napade na Nabatieh i al-Sawaneh.

Odgovarajući na prijetnje koje je u četvrtak iznio izraelski ministar odbrane, Nasrallah je Gallanta opisao kao "luđaka" i upozorio da Hezbllah "posjeduje ogromnu i preciznu raketnu moć koja mu omogućuje da udari od Kiryat Shmone sve do Eilata" na krajnjem jugu Izraela.

Gallant je u četvrtak upozorio da Izrael "može napasti ne samo na 20 kilometara (od granice), već i na 50 kilometara, i u Bejrutu i bilo gdje drugo".

[TWITTER]1758561503261737091[/TWITTER]

"Neki govore o cijeni otpora i njegovim posljedicama u Libanu, a ti ljudi nas pozivaju na predaju. Istina je da smo pred dva izbora otpor ili predaja, a cijena predaje je velika, opasna i vrlo kritična", dodao je Nasrallah.

U svom govoru, Nasrallah je optužio Sjedinjene Američke Države za krvoproliće koje se događa u Gazi i Libanu, rekavši da oružje koje je Izrael koristio u tim napadima dolazi iz Washingtona.

"Sjedinjene Američke Države su ustrajnije od Izraela na uništenju Hamasa, one su odgovorne za svaku kap krvi u regiji, dok su izraelski dužnosnici samo oruđe koje se koristi u ovom krvoproliću", poručio je Nasrallah.

Tokom proteklih nekoliko dana, izraelski napadi u južnom Libanonu su se intenzivirali, što je rezultiralo porastom broja žrtava i među civilima i među borcima Hezbolaha.

U sukobima između Hezbolaha i Izraela ubijene su 293 osobe na libanonskoj strani, uključujući 200 članova Hezbollaha i 56 civila, prema libanskim sigurnosnim izvorima.