Poruke pregovaračima
6

Vođa Hamasa u Gazi Yahya Sinwar poručio: Imamo Izrael tačno gdje ga želimo

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izvještaj Wall Street Journala otkrio je poruke koje je napisao vođa Hamasa u Pojasu Gaze, Yahya Sinwar, različitim dužnosnicima Hamasa i posrednicima u dogovoru s taocima.

Prema izvještaju, govoreći o ratu, Sinwar je nedavno napisao dužnosnicima Hamasa koji su pregovarali o dogovoru o taocima: "Imamo Izraelce tačno tamo gdje ih želimo."

U poruci vođama Hamasa u Kataru, Sinwar je kao primjer predstavio civilne žrtve tijekom rata u Alžiru, potvrđujući da su takve žrtve "nužne žrtve".

Na sličan način, kada su trojica sinova lidera Hamasa Ismaila Haniyeha ubijena u napadu izraelskih zračnih snaga (IAF) u Gazi u travnju, Sinwar je potvrdio da će njihova smrt i smrt ostalih Palestinaca “uliti život u vene ove nacije , potičući ga da se uzdigne do svoje slave i časti.”

Što se tiče civilnih žena i djece koje su palestinske grupe uzele za taoce 7. oktobra, izvještaj WSJ-a citira njegove poruke pregovaračima: “Stvari su izmakle kontroli. Ljudi su se upetljali u ovo, a to se nije smjelo dogoditi”.

Sinwar je također navodno bio nezadovoljan time što su se dužnosnici Hamasa sastali s drugim frakcijama u decembru kako bi raspravljali o pomirenju nakon rata, što je nazvao "sramotnim i nečuvenim".

"Sve dok borci još postoje i nismo izgubili rat, takve kontakte treba odmah prekinuti. Imamo sposobnosti da se nastavimo boriti mjesecima", poručio je Sinwar.

Govoreći o kopnenoj operaciji u Rafi, Sinwar je liderima Hamasa u Kataru napisao da "izraelski ulazak u Rafah neće biti šetnja po parku".

Sinwar je rat u Gazi izjednačio s bitkom kod Karbele u Iraku, koja se dogodila u 7. stoljeću i u kojoj je poginuo unuk poslanika Muhameda.

"Moramo ići naprijed istim putem kojim smo krenuli. Ili neka to bude nova Kerbela", pisao je Sinwar.