Svijet
0

Vođa Hamasa spreman na razgovor s Obamom

FENA
Politički vođa palestinskog Hamasa Khaled Mashal izrazio je danas spremnost da razgovora s novoizabranim američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Mashal je u izjavi za Sky News podsjetio na ranije Obamine izjave o volji za dijalog s protivnicima SAD-a na svjetskoj sceni.

"Obama bi morao znati da ima dužnosti za Sjedinjene Države u cijelom svijetu i u žarištima, pogotovo na Bliskom istoku", kazao je Mashal, naglasivši: "Da, mi smo spremni za dijalog s predsjednikom Obamom i s novom američkom administracijom, na osnovi poštovanja naših prava i naših opcija."

Vođa Hamasa, koji živi u izgnanstvu u Damasku, također je rekao britanskoj TV mreži da, za razliku od američke politike za vrijeme dosadašnjeg predsjednika Georgea Busha, Obamina vlada neće imati izbora, već da razgovara s Hamasom, ako teži jednakom pristupu problemima i suštini izraelsko-palestinskog sukoba.

"Ako američka administracija želi da se bavi regijom, Palestinom i arapsko-izraelskim sukobom, nema drugog izbora već da se bavi Hamasom jer je to stvarna snaga na terenu, efektivna", kazao je vođa Hamasa, podsjetivši da su hamasovci osvojili većinu glasova na općim palestinskim izborima početkom 2006. godine.

"Osim toga, nije tačno da Hamas predstavlja bilo kakvu prijetnju za bilo koga," zaključio je Mashal, prenio je Tanjug.

SAD i veći dio međunarodne zajednice bojkotira Hamas jer ta organizacija neće da odbaci nasilje i prizna Izrael, već u svojoj povelji poziva na uništenje te države. Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom jer je njeno vojno krilo odgovorno za smrt stotina Izraelaca u samoubilačkim bombaškim i drugim napadima. Izrael od novembra prošle godine pregovora samo s Palestinskom upravom predsjednika Mahmuda Abbasa, vođe umjerenijeg Fataha koji se bori za vlast s Hamasom.