{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vođa Al Kaide ubijen u napadu bespilotne letjelice

6.2.2015. u 08:20
0
13
Vođa Al Kaide ubijen u napadu bespilotne letjelice
0
Vođa Al Kaide ubijen u napadu bespilotne letjelice
Harith bin Ghazi al-Nadhari
Jedan od vođa terorističke organizacije Al Kaida u Jemenu klerik Harith bin Ghazi al-Nadhari ubijen je u napadu bespilotne letjelice na njegovo vozilo, javlja CNN.
Al-Nadhari je ubijen u provinciji Shabwa u Jemenu. Taj napad je jasan pokazatelj da SAD nastavljaju koristiti bespilotne letjelice nakon pauze tokom političkih previranja u većini sunitske muslimanske nacije.

SAD su kontinuirano izvodile napade bespilotnih letjelica tokom mandata američkog predsjednika Baracka Obame, a dvomjesečna pauza je uslijedila krajem 2014. i početkom 2015. godine, kada su se šiitski Houthi muslimani pobunili protiv jemenske vlade koju podržavaju SAD.

Pobuna je rezultirala ostavkom vladinih zvaničnika u januaru, a nakon toga su napadi natavljeni.

Ubijeni Al-Nadhari je dospio na naslovnice u novembru, kada se našao između Al Kaide i IDIL-a. IDIL je zauzeo dijelove Sirije i Iraka gdje je proglašen kalifat. Vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi je objavio snimljenu izjavu na kojoj govori da se IDIL proširio na Jemen i druge bliskoistočne zemlje.

"Proglašenje kalifata za sve muslimane, koji su proglasila naša braća iz IDIL-a, ne ispunjava potrebne uvjete", rekao je Al Nashari i dodao da vođe Islamske države nisu konsultovale druge grupe.

On je kritikovao IDIL riječima da ide predaleko i kao izgovor za to navodi širenje snage Islamske države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: