Sve zbog Gaze
806

Voditeljica u Turskoj otpuštena zbog pojavljivanja pred kamerama sa Starbucks kafom

I. M.
Foto: TGRT Haber
Foto: TGRT Haber
Nagrađivana voditeljica TV vijesti u Turskoj Meltem Günay je otpuštena jer se pojavila pred kamerama sa Starbucks šoljom na stolu, što se protumačilo kao provokativan čin u zemlji u kojoj se smatra da je kompanija sa sjedištem u Seattleu proizraelska.

Meltem Günay, 45-godišnja voditeljica vijesti sa TGRT Haber, i direktor programa otpušteni su odmah nakon nedjeljnog emitiranja, navodi turski televizijski konglomerat.

Ta medijska kompanija sa sjedištem u Istanbulu rekla je da "ima razumijevanje i poznaje osjetljivost turskog naroda u vezi s Gazom i brani ih do kraja".

"Ne odobravamo ovakav postupak voditeljice i reditelja kojima su otkazani ugovori o radu i najoštrije ih osuđujemo", piše u saopćenju TV kuće.

Građani u Turskoj bojkotovali su Starbucksa u cijeloj zemlji posljednjih sedmica zbog pristrasnosti ove kompanije prema Izraelu, navodi New York Post.

Korisnici društvenih mreža širili su viralne video snimke na kojima se vidi kako protestiraju ispred lokacija Starbucksa i zahtijevaju od kupaca da se klone ovog proizvođača.