Svijet
0

Vodena stihija odnosi žrtve u centralnoj Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mnogi Stanovnici u Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj u noći sa subote (8.8.) na nedjelju nisu mnogo spavali. Nakon obilnih kiša i proboja brane nadire voda, a u sve tri zemlje već ima i žrtava.

U Njemačkoj je najteže pogođeno područje oko grada Görlitza. U nedalekom Neukirchenu su vatrogasci u poplavljenom podrumu pronašli mrtva tijela dva starca i jedne starice koje je po svemu sudeći, voda zarobila dok su pokušavali iz podruma izvući i spasiti perilice za rublje i ostale predmete, prenosi Deutsche Welle.

Najviše žrtava je bilo u Češkoj: u podivljaloj rijeci Nisi su živote izgubili četiri muškarca, a o jednoj žrtvi javljaju i iz Poljske.

Obilate kiše su već u subotu pokazale da se sprema zlo: u Görlitzu je vodostaj rijeke Nise (Neiße) neprestano rastao i u noći je dostigao razinu od 7,07 metara - prosječni vodostaj je tamo 1,7 metara! Toliko nije izmjereno od kada se mjerenja uopće provode, ali kiše padaju i dalje.

Kritično je i u Zittau: u nedjeljno jutro se vodostaj privremeno stabilizirao, ali stručnjaci ukazuju kako bi tokom dana voda mogla narasti i na sedam metara i 20 centimetara.

Već sada je u općini Görlitz objavljena uzbuna, a mnoga područja i naselja su zarobljena u vodi. Stanje se naglo pogoršalo nakon što se srušila brana na rijeci Witka u poljskom Radomierzyce i vodeni val je pogodio njemački grad sinoć oko 22 sata. Gradske stanovnike se poziva da se zadržavaju u višim katovima zgrada i da nikako ne pokušavaju ludost nešto spašavati iz podruma, a počela je i evakuacija.

Još dramatičnije je stanje u Češkoj: tamo je osobito pogođena općina Liberec, oko 100 kilometara sjeverno od Praga. Dosadašnje žrtve su stradale ili u vodenoj bujici ili zato jer se srušila kuća u koju su se sklonili.

I u Poljskoj je više zgrada uništeno, a najmanje 2.000 stanovnika mora biti evakuirano, izjavio je gradonačelnik Bogatinije, Andrzej Grzmielewicz. I nad ostalim dijelovima Poljske je ove subote padala silovita kiša. Čak i u Varšavi su poplavljeni dijelovi podzemne željeznice i mnogi podrumi, uključujući i podrume triju bolnica.