Svijet
0

Vodeći somalijski islamista predao se Kenijcima i Amerikancima

FENA
Vođa somalijskog svrgnutog islamističkohg pokreta koga Sjedinjene Države smatraju potencijalnim ključnim čovjekom za sprečavanje pobune u toj zemlji predao se američkim i kenijskim vlastima i pod zaštitom je u Najrobiju, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

Šejh Sharif Sheik Ahmed, koga je američki diplomat opisao kao umjerenjaka koji bi mogao odigrati ključnu ulogu u pomirenju somalijskih frakcija, prešao je u Keniju i odmah je avionom prebačen u Najrobi, saopćio je kenijski sigurnosni zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer je operacija trebala biti tajna. Ahmed je pod kenijskom zaštitom u luksuznom hotelu, saopćio je somalijski zvaničnik, koji je također tražio da ostane anoniman iz istog razloga, javio je AP.

Portparol američke ambasade nije mogao odmah potvrditi taj izvještaj.

Ahmed je očigledno strahovao za svoj život u Somaliji, gdje ostatke Unije islamskih sudova proganjaju etiopski vojnici i somalijske vladine snage.

Američki ambasador Michael Ranneberger u više je navrata tvrdio da je Ahmed umjereni islamski lider koji bi trebao biti dijelom procesa nacionalnog pomirenja u Somaliji. Ahmed je bio predsjedavajući Izvršnog vijeća Unije islamskih sudova i dijelio je rukovodeći položaj sa šejhom Hassanom Dahirom Awayesom, koji je bio predsjedavajući Parlamentarnog vijeća. Awayes je jedan s američke liste ljudi osumnjičenih za veze s terorističkom mrežom al-Qaida iako je u više navrata negirao da ima veze s međunarodnim teroristima.

Ukoliko Ahmed pristane na razgovore sa somalijskom vladom, to bi mogao biti veliki korak naprijed ka sprečavanju raširene pobune koju su brojni islamski lideri obećavali u Somaliji.

Somalijski vojnici, uz ključnu pomoć susjedne Etiopije, protjerali su Uniju islamskih sudova iz prijestonice i većeg dijela južne Somalije prošlog mjeseca. Nasilje je, međutim, ponovo izbilo zahvaljujući tradicionalnom klanovskom suparništvu među Somalijcima zbog prisustva Etiopije.