Djelo aktivista
40

Voda u Veneciji nakratko postala zelena: "Upozoravamo na šesto masovno izumiranje"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Članovi grupe Extinction Rebellion (XR) su obojili vodu u Venecijanskom kanalu Grande u zeleno u znak protesta protiv tekućih pregovora na klimatskoj konferenciji UN COP28 u Dubaiju, koje su opisali kao smiješne i neuspješne.

U kanal su ulili ekološki neškodljivu fluorescentnu tvar. Boja se pojavila i na kanalu u Milanu te rijekama u Rimu, Torinu i Bologni.

Neki od demonstranata su se užadima objesili i na most Ponte di Rialto te su na ovu poznatu strukturu izvjesili transparent s natpisom koji kritikuje talijansku vladu: "COP28: dok vlada govori, mi visimo o koncu".

Grupa je rekla da koristi "bezazlenu boju kako bi osudila daljnje političke neuspjehe COP28 i svjetskih vlada u borbi protiv klimatske krize i šestog masovnog izumiranja".

"Za nekoliko sati voda će izgledati kao prije. I dok vlade razgovaraju, mi brojimo štetu i žrtve od grupe poplava i požara", stoji u saopćenju skupine.

COP28 održava se od kraja novembra do utorka sljedećeg sedmice u Dubaiju, a centralna tema ove godine je prestanak korištenja fosilnih goriva. Njihova budućnost također je jedna od najspornijih točaka u pregovorima između država.

Druga grupa aktivista za zaštitu okoliša, pokret Ultima Generazione (Posljednja generacija), prije dva dana posula je mješavinu blata i praha kakaovca po fasadi bazilike svetog Marka u Veneciji. Policija je privela šest aktivista. Demonstrirali su protiv, po njihovom mišljenju, nedovoljnih mjera zaštite klime, nisu trajno oštetili spomenik.

Venecijanski kanal zasjao je fluorescentno zeleno ranije ove godine u maju, kada su neki mještani vjerovali da aktivisti za zaštitu okoliša također stoje iza neprirodne boje vode. Talijanske vlasti naknadno su izjavile da je bojanje uzrokovano netoksičnim fluoresceinom, sličnim današnjem, koji se koristi za ispitivanje sustava otpadnih voda.

Neki su se Venecijanci u tom kontekstu prisjetili 1968. godine kada je argentinski umjetnik Nicolas García Uriburu također obojio vodu u središnjem gradskom kanalu u zeleno kako bi već tada skrenuo pažnju na zagađenje.