{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VOA: Rusko "busanje u prsa" trebalo bi impresionirati domaće birače

F
24.8.2007. u 16:00
0
0
VOA: Rusko "busanje u prsa" trebalo bi impresionirati domaće birače
0
VOA: Rusko "busanje u prsa" trebalo bi impresionirati domaće birače
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin u posljednje vrijeme najavljuje obnovu oružanih snaga pravdajući to najavljenim postavljanjem američkoga proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, ali i borbom protiv terorizma te činjenicom da je Rusija u posljednjih petnaestak godina malo investirala u vojsku.
Neki američki analitičari, prenosi VoA, smatraju da Moskva nastoji "podići" svoje oružane snage na razinu iz hladnog rata, dok službeni Washington, međutim, nastoji umanjiti značenje sve agresivnijega ruskog ponašanja.

Rusija na prodaji nafte i prirodnog plina zarađuje posljednjih godina sve više. Predsjednik Vladimir Putin je nedavno inicirao plan obnove oružanih snaga koji će Moskvu koštati oko 200 milijardi dolara.

Uz to, Rusija je odustala od daljnje primjene jednog od ključnih sporazuma o razoružavanju iz hladnog rata a obnovila je prelete svojih strateških bombardera nad svjetskim okeanima – što nije činila gotovo 15 godina.

Moskva je također izrazila interes za ustanovljavanje stalne mornaričke baze u Sredozemlju. Predsjednik Vladimir Putin ove poteze naziva "odgovorom na nove sigurnosne prijetnje".

Američki analitičar Steven Sestanovich iz uticajnog Vijeća za međunarodne odnose kaže, međutim, da je riječ o "pozerstvu" Moskve koje, zapravo, nema jasan vanjskopolitički cilj: "Naprimjer, preleti strateških bombardera daleko od ruskog teritorija. Mislim da bi i Rusi teško mogli objasniti svrhu ovih misija. Zašto njihovi bombarderi lete nad Guamom, američkim otokom u Tihom oceanu? Kakva je veza između toga otoka i ruskog nacionalnog interesa?"

Steven Sestanovich smatra da se Rusija jako trudi da ponovno postane "snažna nacija", nezavisna od Zapada. "To jako žele, ali mislim da nisu definirali ciljeve koje bi tom novom silom željeli postići", kazao je Sestanovich.

Međutim, Richard Weitz iz Instituta Hudson, smatra kako je logično da Rusija želi modernizirati svoju vojsku: "Nešto od toga je očekivano. Rusi su uvijek imali nuklearne snage, sa svrhom odvraćanja sličnih američkih snaga. Ratna im je mornarica uvijek bila slabija, tako da najavljena obnova ima smisla."

Richard Weitz kaže da je svojevrsno "busanje u prsa" obnovljenim vojnim efektivima namijenjeno za domaće glasače u predizbornoj godini.

Steven Sestanovich međutim smatra da ruske vojne aktivnosti ipak treba pažljivo pratiti: "Ponekad se prvo usvoje nova vanjskopolitička retorika i nova sredstva za postizanje ciljeva, a tek nakon toga se utvrđuju ciljevi vanjske politike. Takav je redosljed ponekad vrlo opasan. Nadajmo se da to neće biti slučaj s Rusijom."

Službeni Washington nastoji umanjiti zabrinutost u pogledu pojačanih vojnih aktivnosti u Rusiji. Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe rekao je nedavno da se "vojske širom svijeta angažiraju na širokom spektru aktivnosti, pa ni ove ruske aktivnosti ne predstavljaju veliko iznenađenje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: