{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VOA: Glavni događaji 2007.

F
27.12.2007. u 16:48
0
0
VOA: Glavni događaji 2007.
0
VOA: Glavni događaji 2007.
Foto: AP
Nasilje diljem svijeta i planetarna ekološka situacija su među najvažnijim temama u 2007. godini, izvještava u četvrtak Glas Amerike.
Rat u Iraku je još jednom bio najvažniji godišnji događaj za Amerikance. Početkom godine su, naime, u Irak stigla pojačanja od 30 hiljada američkih vojnika, što je dovelo do smanjenja nasilja, ali ne i političke stabilizacije.

General David Petraeus, zapovjednik američkih snaga u Iraku, nedavno je izjavio: "Vjerujem da je moguće postići naše ciljeve u Iraku, iako to neće biti ni brzo ni lako."

U ovoj godini je došlo i do pokretanja nekoliko istraga - i u Iraku i unutar Amerike - zbog korištenja privatnih sigurnosnih zaštitara, koje mnogi smatraju plaćenicima. Do tih istraga dolazi nakon teškog incidenta u septembru kada su zaštitari američke kompanije Blackwater ubili 17 iračkih civila.

Ova godina je donijela i značajne promjene na cijelom području Bliskog istoka. Tako je na palestinskim područjima došlo do obračuna između pripadnika Hamasa i Fataha. Hamas sada kontrolira Pojas Gaze, a Fatah – Zapadnu obalu. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i izraelski premijer Ehud Olmert pridružili su se predsjedniku Bushu na konferenciji u američkoj saveznoj državi Merilend. Konferencija je rezultirala sporazumom koji je odredio smjernice za izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Strah da bi Iran mogao postati nuklearna sila i dalje je velika briga mnogih zemalja svijeta. Usprkos nedavno objavljenom dokumentu američkih obavještajnih službi da je Iran odbacio razvoj nuklearnog oružja 2003. godine, predsjednik Bush kaže da je Iran i nadalje – opasan: "Mislim da ova obavještajna procjena jasno pokazuje da je Iran i dalje opasna prijetnja po mir!"

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad nazvao je američki izvještaj "pobjedom" za Iran, "…protiv svjetskih sila"… Kasnije je izjavio da su američki podaci "pozitivan korak".

Za jednog od iranskih susjeda – Pakistan – više su unutrašnja nego inozemna zbivanja obilježila ovu godinu. Pakistanski vojnih vladar, predsjednik Pervez Musharraf, konačno se složio da napusti vojsku, ali njegova odluka u novembru da nametne izvanredne mjere u zemlji ojačala je sumnje u demokratsku budućnost Pakistana.

U Mijanmaru (Burmi) još jednoj zemlji u kojoj se vapi za promjenama, vladajuća hunta je nametnula još strože mjere. Vojska je nasilno skršila prodemokratske proteste predvođene budističkim svećenicima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova stranka Ujedinjena Rusija, suočili su se s vrlo slabom opozicijom tokom parlamentarnih izbora početkom decembra, a predsjednik Putin je objavio kako bi volio da njegov nasljednik bude aktualni ruski dopremijer Dmitri Medvedjev, koji je nakon toga izjavio kako bi on volio da predsjednik Putin bude – premijer.

U Venecueli su glasači predsjedniku Hugu Chavezu nanijeli prvi izborni poraz u devet godina odbacujući na referendumu predložene ustavne promjene koje su trebale Chaveza ostaviti na vlasti i nakon okončanja drugog mandata.

Nasilje u Sudanu je i dalje jedan od najvećih humanitarnih problema svjetske zajednice. Pokrajina Darfur je još pod stalnim oružanim napadima, a svi diplomatski napori da se nasilja okončaju završeni su – neuspjehom. U posljednje četiri godine u Darfuru je živote izgubilo najmanje 200 hiljada ljudi, na milione je moralo napustiti svoje domove.

Zabrinutosti zbog ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu, što doprinosi globalnom zatopljenju, dovele su do održavanja međunarodne konferencije u Baliju, kako bi se odredile smjernice i pravila koja će se odmaknuti od Protokola iz Kyota. Konferencija je rezultirala pozivom bogatim zemljama da smanje ispuštanje štetnih plinova za pet posto u odnosu na razinu iz 1990-ih godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: