Svijet
0

Vllasi: Organizirati referendum o statusu Kosova

FENA
Politički analitičar i advokat iz Prištine Azem Vllasi u autorskom tekstu u dnevniku "Koha Ditore" napisao je da bi bilo najbolje da o pitanju statusa pokrajine odluče građani Kosova na referendumu.

On je naglasio da "narodu Kosova", odnosno "suverenu", pripada pravo da odluči o tako značajnom pitanju za život i budućnost građana.

Vllasi je kazao da bi referendumsko pitanje trebalo da glasi "Da li ste za Kosovo nezavisnu i suverenu državu na osnovu plana Marttija Ahtisaarija".

"Referendum bi politički i institucionalno, pa čak i historijski na kompetentan način pokrio i zaokružio dosadašnji rad i funkcioniranje institucija", smatra on.

Vllasi je naveo da "ekipa jedinstva" ima mandat da pregovara o statusu sa međunarodnom zajednicom i Srbijom, ali ne i da "donese odluku o statusu Kosova", i dodao da "funkcija tom timu ističe 10. decembra".

Skupština Kosova, proizašla iz izbora od 17. novembra, i vlada koju će formirati Hashim Thaqi, formalno i pravno imaju ovlaštenja da proglase nezavisnost Kosova, rekao je on.

"Međutim, ako imamo u vidu politički i historijski značaj ovog akta i činjenicu da je ova skupština produkt 43 posto građana Kosova koji su izašli na glasanje, onda bi odluka o nezavisnosti koja bi proizašla iz referenduma imala još jači legitimitet kao odluka najvećeg djela građana Kosova", naveo je Vllasi.

"Skupština Kosova bi odluku o referendumu mogla da donese odmah nakon konstituiranja", zaključio je Vllasi.