Ušteda medicinske opreme
0

Vlasti u Teksasu smatraju da su abortusi nebitni tokom pandemije koronavirusa

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kako američke države povećavaju mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, Teksas se pridružio Ohaju, smatrajući gotovo sve abortuse kao nebitne postupke koji moraju biti odgođeni.

Namjera naredbe protiv ovakvih postupaka je zadržavanje vrijednih medicinskih sredstava za one koji se liječe od COVID-19, navodi BBC. U Teksasu dobavljači mogu biti novčano kažnjeni ili biti kažnjeni zatvorom zbog kršenja naloga. Grupe za prava žena koje su abortirale kritikovale su ovaj potez.

Američke države suočavaju se s nedostatkom glavnih medicinskih potrepština, uključujući maske, bolnički prostor i ventilatore. Medicinski radnici zatražili su više zaliha, jer su se mnogi razboljeli ili moraju ići u karantin.

Teksaški glavni državni odvjetnik Ken Paxton dao je u ponedjeljak pojašnjenje ranijeg mandata guvernera Grega Abbota o nebitnim medicinskim postupcima.

Izjava Paxtona kaže da "niko nije izuzet iz guvernerove izvršne naredbe o medicinski nepotrebnim operacijama i procedurama, uključujući abortus".

Naglasio je da bi svako ko krši naredbu, a koja ističe 21. aprila, mogao biti kažnjen sa 1.000 USD (853 funte) ili zatvorskom kaznom najviše 180 dana.

Teksaška mreža slobode, zagovaračka grupa, osudila je naredbu, optuživši glavnog državnog odvjetnika da je pokušao "gurnuti svoj ideološki plan" i istaknuo državnu već restriktivnu politiku u vezi s abortusom.

Abortusi su zabranjeni 20 sedmica nakon oplodnje u Teksasu i žene moraju dobiti savjete o opcijama prije nego što krene postupak.

Ohio je slično restriktivno djelovao i prošle godine je usvojio prijedlog zakona o zabrani abortusa nakon šest sedmica, iako je zabrana blokirana na sudovima. Teksaški političari također su podnijeli sličnu zabranu.

Prošle sedmice američke ginekološke grupe, uključujući Američki fakultet opstetričara i ginekologa, dale su zajedničku izjavu u kojoj se pozivaju da abortusi budu zaštićeni tokom krize.

"Posljedice nemogućnosti abortusa duboko utiču na čovjekov život, zdravlje i dobrobit", naveli su.

Tokom vikenda, državni odvjetnik Ohia, Dave Yost, naveo je da klinike za abortus trebaju zaustaviti sve usluge koje zahtijevaju upotrebu medicinske zaštitne opreme.

"Ako vi ili vaša ustanova odmah ne prestanete izvoditi nebitne ili samovoljne hirurške abortuse u skladu s naredbom, Ministarstvo zdravlja će poduzeti sve odgovarajuće mjere", naveo je on.

Kao odgovor, klinika za planirano roditeljstvo jugozapadne države Ohio rekla je da će poštivati naredbu o ličnoj zaštitnoj opremi, ali da će i dalje biti u mogućnosti pružiti "bitne postupke, uključujući abortus".