Dilema
19

Vlasti u Francuskoj razmišljaju o zabrani imena Jihad jer asocira na terorizam

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Dati djetetu ime Jihad (Džihad) oduvijek je bilo sasvim normalno u Francuskoj, ali nakon brojnih terorističkih napada u Evropi koje su počinili pripadnici IDIL-a ili džihadisti, kako ih još nazivaju, francuske vlasti razmišljaju o eventualnoj zabrani ovog imena.

Prije nekoliko dana mladi bračni par iz Toulousa dao je svojoj novorođenoj bebi ime Jihad, što je dovelo Francusku u dilemu. Glavni tužilac u Francuskoj sada se mora suočiti s ovim pitanjem, dok će francuski sudija za porodična pitanja morati donijeti odluku o zabrani ili dozvoli davanja imena Jihad, prenosi BBC.

Jihad na arapskom jeziku znači napor ili borba, a ne nužno sveti rat kako mnogi prevode. Džihad je također islamski naziv za jednu od važnih religijskih obaveza kod muslimana. Ova riječ koristi se u tri različita konteksta, a može značiti unutrašnju borbu za očuvanje islamske vjere, borbu za očuvanje islamskog društva te općenito borbu za odbranu islama. S druge strane, termin džihadisti se upotrebljava za opisivanje islamskih militanata kao što su oni iz terorističke organizacije IDIL.

Francuski zakon dozvoljava roditeljima da nazivaju svoju djecu kako žele, pod uslovom da ime ne šteti djetetovim interesima ili se ne suprotstavlja drugim članovima porodice po ugledu.

Dječak u Toulouseu koji je dobio ime Jihad rođen je u augustu ove godine. Prije njega drugim dječacima u Francuskoj bilo je dozvoljeno zadržati ovo ime.

Prije dvije godine francuski sud zabranio je jednom paru da djevojčicu nazove Nutella uz objašnjenje kako bi bila predmet ismijavanja. Sudija je naredio da se djevojčica umjesto toga zove Ella.

Podsjećamo, od 2015. godine teroristi su ubili više od 230 osoba u Francuskoj gdje i dalje vlada vanredno stanje zbog opasnosti od terorizma.