Poljska
0

Vlasti priznale tajna slijetanja aviona CIA-e

FENA
Poljske zrakoplovne vlasti uručile su grupama za zaštitu ljudskih prava zvaničan dokument kojim se prvi put potvrđuje da su avioni američke Centralne obavještajne agencije (CIA) više puta slijetali na aerodrom na sjeveru Poljske 2003. godine.

Ovaj dokument praktično podržava izvještaj komisije Vijeća Evrope o tajnim letovima CIA-e iz 2007. godine u kom se navodi da je 14 evropskih država sarađivalo sa CIA-om u prebacivanju osumnjičenih za terorizam tajnim letovima.

U izvještaju se kaže da su avioni CIA-e s osumnjičenima za terorizam slijetali u Poljsku, kao i da su neki od njih tamo bili ostavljani i pritvarani.

Prema dokumentu poljskih vlasti, tokom 2003. godine na bivši vojni aerodrom na sjeveru Poljske sletjelo je najmanje šest aviona CIA-e, prenosi AP.

Adam Bodnar iz Helsinške fondacije za ljudska prava izjavio je da ovaj dokument potvrđuje ono što su nekada poljski lideri demantovali.

  • Ovo je zvanična potvrda od jedne državne agencije. Vlasti više ne mogu da ignorišu činjenice, istakao je Bodnar.

Human Rights Watch je u izvještaju 2005. godine tvrdio je da je CIA-e transportovala osumnjičene za terorizam, uhapšene u Afganistanu, u Poljsku, gdje su oni držani u tajnim zatvorima.

Poljska je u više navrata demantovala ove navode, ali je pokrenula istragu koja je još uvijek u toku. Rezultati istrage su, međutim, za sada ostali tajni.