Italija
0

Vlasti pregovorima nastoje osloboditi otete pomorce

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Napadi američkih i francuskih specijalaca na somalijske pirate pojačali su zabrinutost i a sudbinu 16 članova posade italijanskog remorkera otetog u subotu među kojima se nalazi i hrvatski pomorac, a italijanske vlasti u ponedjeljak su nastoje pregovorima osloboditi posadu.

Glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun izjavio je za Hinu da krizni štab italijanskog ministarstva vanjskih poslova radi na rješavanju ovog slučaja otmice.

  • Očekujemo da će pregovori završiti pozitivno i da će posada, uključujući i hrvatskog pomorca, biti oslobođena, rekao je Dragun.

Italijanska agencija ANSA u ponedjeljak je javila da je u toku užurbana aktivnost pregovarača koji traže kanale komunikacije kako bi se izbjeglo da stanje izmakne nadzoru. Iz obavještajnih izvora, navodi ANSA, doznaje se da je smjer italijanskih vlasti, za razliku od akcija Francuske i SAD-a, pregovaranje do kraja iako izgleda, kako je potvrdila tvrtka Micopero iz Ravenne koja je vlasnik otetog broda Buccaneer, kako još nije pristigao nikakav zahtjev za otkupninom.

Talijanski brod i dva egipatska u nedjelju navečer odvezeni su u vode na oko 16 kilometara ispred sela Lasqoraya.

ANSA potvrđuje kako su po posljednjim raspoloživim podacima članovi posade, deset Italijana, pet Rumuna i jedan Hrvat, dobro.

Italijansko ministarstvo vanjskih poslova, kao i u ostalim sličnim situacijama, maksimalno je suzdržano u iznošenju operativnih aspekata poduzetih aktivnosti kako bi se zaštitili oteti pomorci što mora ostati "najviši prioritet", navodi ANSA.