Rusija
0

Vlasti optužene da prikrivaju žrtve toplotnog talasa

SRNA
U ruskim medijima i internet stranicama sve su prisutnije optužbe da vlasti pokušavaju da umanje uticaj najtežeg toplotnog talasa u istoriji te zemlje time što ne objavljuju tačne podatke o preminulima.

Savezne vlasti su do sada odbijale da objave podatke o broju preminulih iako je jedan o gradskih zvaničnika Moskve rekao da samo u prijestinici od toplotnog talasa svakodnevno umre više stotina ljudi.

Mediji takođe optužuju vlasti Moskve da u pokušaju da skriju podatke uvode zabranu dijagnoze toplotnog udara kao uzrok smrti ili oboljenja.

"Dobili smo nalog da ne koristimo dijagnozu toplotni udar. Rečeno nam je da se povećava broj statistike za ovu dijagnozu. U pitanju nije zvaničan nalog sve je obavljeno usmenim putem", rekao je jedan od ljekara ruskoj novinskoj agenciji Interfaks.

Internet stranica Lifenews.ru čak je objavila i fotografiju, kako navodi, neformalnog naređenja zalkačenog u jednoj moskovskoj bolnici na kojem se navodi "Pažnja! Ne koristi dijagnozu toplotni udar!"

Jedan od bolničkih izvora rekao je da je to učinjeno kako statistika, uključujući smrtne slučajeve zbog toplotnog talasa, ne bi bila povećana.

Zvaničnik iz zdravstvene službe u Moskvi rekao je da nikada nije objavljeno slično naređenje i da je riječ o glupostima.

Jedini zvaničnik koji je objavio broj preminulih je ljekar Andrej Seltsovski.

"U normalnim situacijama u Moskvi dnevno umre između 360 i 380 lica. Stopa smrtnosti sada je udvostručena. Sada je oko 700", rekao je Seltsovski, dodajući da je u gradskim mrtvačnicama trenutno zauzeto 1.300 od 1.500 mjesta rezervisanih za preminule.

Rusko Ministarstvo zdravlja zahtijevalo je objašnjenje od Seltsovskog zbog objavljivanja podataka, ističući da zvanična statistika za dati period još nije spremna i da će biti objavljena krajem ovog mjeseca.

Direktor ruske unije pogrebnih agencija Anton Avdejev rekao je da je Seltsovski bio primoran da objavi podatke zbog sve više dokaza o broju preminulih na internetu.