Kod Staten Islanda
46

Vlasti New Yorka žele smjestiti ilegalne imigrante na kruzer

D. B.
Gradonačelnik New York Cityja Eric Adams vodi pregovore s ciljem da se ilegalni imigranti smjeste na ogromni kruzer koji se nalazi kod Staten Islanda.

Kompanija Norwegian Cruise Line je za Fox News potvrdila da je dobila upit za unajmljivanje jednog od svojih kruzera, koji bi poslužio kao smještaj za imigrante, ali da zasad nema dogovora. Inače, u vlasništvu kompanije je 18 kruzera.

Informacije o Adamsovom planu je prvobitno objavio New York Post, a navedeno je da gradonačelnik razmatra podizanje šatorskog grada sličnog onom na kojem se već radi u Bronxu. Također, u razmatranju je unajmljivanje još jedog kruzera od estonske kompanije Tallink.

Koliko će najam kruzera koštati, zasad nije poznato, ali se špekuliše da bi norveški kruzer bio povoljniji u odnosu na šatorski grad koji košta grad 15 miliona dolara mjesečno.

U New York je od maja stiglo oko 15.500 migranata, a republikanski guverneri im pkažu da putuju sjeverno u države pod kontrolom demokrata kako bi se istakle posljedice slabe granične politike koju vodi administracija predsjednika Joea Bidena.

Adams, koji je demokrata, planira privezati kruzer na Staten Islandu, no republikanac i predsjednik okruga Vito Fossella smatra ovaj plan "problematičnim".

"Šta je sljedeće, kamioni na ulici? Ovi problemi ne bi trebali postati problem Staten Islanda", kazao je on.

Republikanka Nicole Malliotakis opisala je Adamsov plan kao "smiješnu ideju koja je mogla proizaći samo iz nesposobne administracije".

"Demokrate se odriču odgovornosti, ali kada republikanci zauzmu Dom, stavit ćemo tačku na ovu glupost", poručila je Malliotakis.