Novi detalji tragedije
12

Vlasti Japana objavile transkripte instrukcija kontrole saobraćaja prije fatalnog sudara aviona

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japanske vlasti saopćile su u srijedu da je putničkom avionu koji se sudario s avionom obalske straže na aerodromu u Tokiju dato dopuštenje da sleti, ali manji avion nije dobio dozvolu za polijetanje, na osnovu transkripata razgovora sa kontrolnim tornjem.

Svih 379 ljudi u avionu Airbus A350 Japan Airlinesa bilo je uspješno evakuisano nakon što je izbio požar. Međutim, pet od šest članova posade aviona obalske straže koji su trebali dostaviti humanitarnu pomoć u područja pogođena zemljotresom. Kapetan, koji je preživio, teško je povrijeđen.

Vlasti su tek započele istragu i ostaje neizvjesnost oko okolnosti incidenta, uključujući i način na koji su dvije letjelice završile na istoj pisti.

Ali transkripti instrukcija kontrole saobraćaja koje su objavile vlasti pokazuju da je avion Japan Airlinesa dobio dozvolu da sleti, ali da je avionu obalske straže rečeno da dođe do tačke zadržavanja blizu piste.

Zvaničnik japanskog biroa za civilnu avijaciju rekao je novinarima da u tim transkriptima nema naznaka da je avionu obalske straže odobreno da poleti, piše Reuters.

Kapetan aviona obalske straže rekao je da je ušao na pistu nakon što je dobio dozvolu, rekao je zvaničnik obalske straže, ali je kasnije priznao da u transkriptima nema indikacija da je za to dobio dozvolu.

"Ministarstvo transporta dostavlja objektivan materijal i u potpunosti će sarađivati s istragom kako bismo osigurali da radimo zajedno na poduzimanju svih mogućih mjera sigurnosti kako bismo spriječili ponavljanje ovakve tragedije", rekao je novinarima ministar prometa Tetsuo Saito.