Svijet
0

Vlasti država New York i New Jersey počele evakuaciju poplavljenih naselja

FENA
Vlasti država New York i New Jersey počele su evakuaciju naselja poplavljenih u nevremenu koje već gotovo 24 sata bjesni istočnom obalom Sjedinjenih Američkih Država.

Na desetke automobila ostalo je zarobljeno u jezerima nastalim na putevima te dvije države, dok su vatrogasci počeli da evakuiraju djecu, žene i starce iz naselja najsnažnije pogođenih nevremenom, duž obale New Jerseya i na Long Islandu.

Snažan vjetar je na nekoliko mjesta oborio dalekovode, što je izazvalo manje požare i prekide snabdijevanja električnom energijom, ali, za sada, bez žrtava ili povrijeđenih. Ulice New Yorka, izuzimajući rijetke taksije, gotovo su puste već satima, što je najbolji pokazatelj koliko su Njujorčani ozbiljno shvatili upozorenja državnog meteorološkog centra.

Nevrijeme je izazvalo još jedan kolaps u aviosaobraćaju, pošto su kompanije, za sada, otkazale na stotine letova, dok prosječna kašnjenja na njujorškim aerodromima iznose četiri i po sata.

Guverner New Yorka Eliot Spicer naredio je ranije raspoređivanje oko 3,2 hiljade pripadnika Nacionalne garde po Long Islandu, očekujući da će snažno nevrijeme, talasi i jak vetar stvoriti ozbiljne teškoće stanovnicima tog dijela New Yorka.

Za slučaj potrebe, otvoreno je devet prihvatnih centara, dok je izvjestan broj stanovnika New Jerseya i Long Islanda spreman za evakuaciju. Otkazane su sportske manifestcaije i šest utakmica profesionalne bejzbol MLB lige, prenosi Glas Amerike.