Poduzete mjere
1

Vlast u Hong Kongu zabranila proteste nakon sukoba s policijom, letovi nastavljeni

D. B.
Aerodrom u Hong Kongu je nastavio normalan rad nakon noći potpunog haosa u kojoj su se demonstranti sukobili s policijom, javlja BBC.
Stotine letova je otkazano u utorak nakon što su demonstranti ušli u zgrade terminala. Ipak, rano jutros se čini da je stanje na aerodromu normalizovano iako i dalje ima otkazanih i odgođenih letova.

Nakon nekoliko dana problema s letovima, aerodrom je saopćio da je rad nastavljen normalno nakon što je demonstrantima onemogućen ulazak u određene njegove dijelove.

Protesti protiv vlade traju već deset sedmica, a aerodrom u Hong Kongu je jedan od najprometnijih na svijetu. Protesti su bili većinom mirni, a demonstranti su u utorak sprečavali putnike da ulaze u avione blokiranjem ulaza kolicima za prtljag i sjedenjem na tlu. Neki su držali banere kojima su se izvinjavali putnicima.

Ipak, kasnije se pojavila policija koja se sukobila s demonstrantima, a neki policijski službenici su izvadili oružje. Vlada je osudila nasilje na aerodromu.

Protesti su počeli u junu kao odgovor na prijedlog zakona o izručenju Kini. Zakon je suspendovan, ali su protesti prerasli u zahtjevniji prodemokratski pokret.