Svijet
0

Vlasnik WTC-a tuži aviokompanije zbog napada 11. septembra

Klix.ba
Larry Silverstein
Larry Silverstein
Vlasnik njujorškog World Trade Centera, Larry Silverstein, traži na federalnom sudu odštetu od aviokompanija čiji su avioni 11. septembra 2001. godine udarili u tornjeve ovog centra.

Silverstein pokušava izvući tri i po milijarde dolara odštete od kompanija United Airlines, US Airways i American Airlines, pored pet milijardi dolara koje je već dobio od svoje osiguravajuće kompanije.

Okružni sudija Alvin K. Hellerstein saslušao je obje strane prije nego presudi da li će Silverstein moći podnijeti tužbu protiv kompanija. Presuda se očekuje nakon saslušanja još nekoliko svjedoka.

Advokati vlasnika naveli su kako novac od osiguranja ne isključuje zasebno traženje odštete od aviokompanija.

Roger Podesta, advokat koji zastupa aviokompanije, naveo je kako bi traženih tri i po milijarde dolara odštete za uništenje tornjeva udvostručile kompenzaciju štete. Ukupnih osam i po milijardi dolara odštete bi za dva i po puta premašile stvarnu vrijednost srušenih zgrada.

Richard Williamson, zastupnik World Trade Center Properties, kaže kako su računovodstveni i građevinski stručnjaci štetu procijenili na najmanje 7,2 milijarde dolara.

One World Trade Center, koji se izdigao ove godine i postao najviša zgrada zapadne hemisfere, koštao je 3,9 milijardi dolara, a trebao bi se otvoriti početkom 2014. godine.

Vlasnici centra tvrde da će izgradnja oba tornja koštati više od sedam milijardi, a potrebna je i još jedna milijarda dolara za izgradnju treće srušene zgrade centra.