Njemačka
3

Vlasnici klubova protestuju zbog naknade za puštanje muzike

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasnici diskoteka, klubova i kafića protestovali su danas širom Njemačke zbog predloženog povećanja naknade za puštanje muzike, zbog čega će, kako tvrde, mnoga mjesta za zabavu "staviti katanac".

Oko 5.000 ljudi okupilo se na ulicama Berlina u organizaciji pokreta "Spasimo kulturu". Protesti su planirani u gradovima širom Njemačke, uključujući Hamburg, Minhen i Štutgart.

Njemačaka agencija za zaštitu muzičkih prava GEMA planira da reformiše naplatu ove nadoknade za barove i klubove, uz objašnjenje da je taksa, koja će se sakupljati od aprila sljedeće godine, neophodna da bi se pomoglo umjetnicima i izdavačkim kućama posustale muzičke industrije, prenio je AFP.

"Mnogi klubovi morat će da se zatvore ili da značajno povećaju cijenu ulaznice, pa mnogi više neće moći da priušte izlaske", navodi se u žalbi berlinskog kluba "Berghain".

"Berghain", koji je poznat širom zemlje, tvrdi da će nova taksa biti povećana za 1400 posto u odnosu na sadašnju.

GEMA, koja predstavlja oko 66.000 njemačkih umjetnika, navodi da će naplata nove takse biti transparentija i da će manji objekti plaćati manju početnu naknadu.

"GEMA kaže da samo brani umjetnike, ali sa ovom novom taksom mnogi od njih više neće moći da nastupaju u klubovima, jer oni neće imati novca da ih ugoste", izjavio je Michael Beyer iz pokreta "Spasimo kulturu".