Zbog Brexita
8

Vladini ministri kuju zavjeru protiv Therese May, na pomolu i njena ostavka

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su jučer na ulicama Londona održani najveći masovni protesti u kojima su stotine hiljada Birtanaca tražili novi referendum, u britanskim medijima pojavili su se državni izvještaji koji tvrde kako vladini ministri kuju zavjeru protiv Therese May .

Konzervativci su kazali za BBC, kako bi Theresa May mogla dobiti podršku kada je u pitanju Brexit jedino ako obeća da će odstupiti s mjesta premijerke.

Zastupnici u stranci saopštili su kako bi mogli nevoljko podržati sporazum, ako znaju da May neće biti nadležna za sljedeću fazu pregovora s Evropskom unijom.

Premijerka se našla pod sve većim pritiskom da odustane nakon sedmice u kojoj je bila prisiljena tražiti od Evropske unije proširenje članka 50.

Ostaje nejasno hoće li se iduće sedmice donijeti sporazum o povlačenju, budući da je May kazala da svoj plan za Brexit neće treći put staviti na glasanje ako ne bude sigurna da će ga podržati dovoljan broj zastupnika.

Prema izvještajima britanskih medija ministri kabineta planiraju smijeniti gospođu May s mjesta premijera, dok za njenog zamjenika imaju u vidu različite kandidate. The Sunday Times izvijestio je kako će gospođu May zamijeniti David Lidington, no mnogi na toj dužnosti žele i ministra okoliša Michaela Govea ili ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta.

Vjeruje se da će premijerka dati ostavku za deset dana. Međutim, izvori iz Down Streeta opovrgli su nagađanja da se dogovara najbolji termin za premijerkinu ostavku.

Podjećamo evropski zvaničnici i Theresa May ove sedmice dogovorili su se o odgodi Brexita, te uklonili mogućnost da Velika Britanija napusti Evropsku uniju 29. marta, a jučer je broj potpisnika peticije kojom se poziva britanska Vladu da povuče članak 50 o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije narastao je na više od četiri miliona.