Svijet
0

Vladine snage u Afganistanu ubile 18 talibanskih boraca

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Talibanski pobunjenici napali su policijski položaj koji okružuje ključnu pokrajinsku prijestonicu u južnom Afganistanu, izazivajući bitku u kojoj je ubijeno 18 pobunjenika, saopćio je zvaničnik u srijedu.

Napad u utorak kasno navečer uslijedio je samo dva dana nakon što se stotine pobunjenika okupilo u blizini Lashkar Gaha u očiglednom pokušaju velikog napada na prijestonicu pokrajine Helmand. NATO je pozvao borbene avione i javljeno je da je 60 pobunjenika ubijeno u zračnim udarima.

Drugi pokušaj napada na prijestonicu najveće svjetske regije za proizvodnju opijuma predstavljao bi signal talibanskog interesa da odsječe veliki vladin centar.

Talibanski napadi velikog obima na velike afganistanske gradove rijetki su od američke invazije iz 2001., a posljednji pritisak na Lashkar Gah mogao bi predstavljati zabrinjavajuući razvoj situacije za NATO i trupe pod američkim vodstvom. Borbe se obično odvijaju u malim mjestima i ruralnim područjima.

U borbi u utorak ubijeno je 18 pobunjenikai ranjena su tri policajca, saopćio je pokrajinski policijski načelnik Assadullah Sherzad.

Sherzad je izjavio da su vlasti izvukle samo jedno tijelo i da su ostale odnijeli talibanski borci. Afganistanski zvaničnici tvrde da se oslanjaju na obavještajne izvještaje kada je u pitanju broj ubijenih pobunjenika, ali je poznato da su vladini zvaničnici preuveličavali takve brojke u ranijim bitkama.

U nasilju povezanom s pobunom ubijeno je u ovoj godini više od 4.800 ljudi - većinom pobunjenika, sudeći po brojkama Associated Pressa prikupljenim od zapadnih i afganistanskih zvaničnika.

U odvojenom incidentu, šest policajaca je ubijeno tokom pucnjave među njima unutar policijskog položaja oko 20 km sjeverno od Laskar Gaha, saopćio je Daud Ahmadi, portparol pokrajinskog guvernera.

"Istražujemo kako i zašto je došlo do ovog incidenta", izjavio je Ahmadi. On nije pružio nikakve druge detalje.