Svijet
0

Vladimir Putin: Sepp Blatter zaslužuje Nobelovu nagradu

Klix.ba
Blatter i Putin (Foto: EPA)
Blatter i Putin (Foto: EPA)
Sepp Blatter, predsjednik FIFA-e, zaslužuje da mu se dodijeli Nobelova nagrada, kazao je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, uprkos činjenici da je rukovodstvo svjetskog fudbala u središtu korupcijskog skandala.

"Ljudi kao što je Blatter, koji se nalaze na čelu velikih internacionalnih sportskih federacija ili olimpijskih igara, zaslužuju posebna priznanja", kazao je Putin te dodao da ako iko zaslužuje Nobelovu nagradu onda su to upravo ti ljudi.

Blatter je najavio da će on odstupiti sa dužnosti nakon hapšenja sedam zvaničnika FIFA-e u junu mjesecu, kao dio istrage koju vodi SAD, a prema kojoj je 14 osoba optuženo za korupcijska krivična djela. Istovremeno, paralelnu istragu vode i švicarske vlasti, a u odnosu na dodjelu svjetskog takmičenja u fudbalu za 2018. i 2022. godinu.

Blater (79) je istakao kako on ima čistu savjest i da planira ostati na dužnosti sve dok FIFA ne održi kongres na kojem će izabrati njegovog zamjenika.

"Svi znamo šta se dešava kada je riječ o Blatteru, ali lično smatram da on nema nikakve veze sa cijelim tim korupcijskim skandalom", kazao je Putin.