Bravurozni TV nastup
0

Vladimir Putin se četiri sata obraćao naciji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četverosatno obraćanje Vladimira Putina tokom kojeg je u četvrtak odgovarao na pitanja građana Financial Times u petak naziva bravuroznim.

U jučerašnjem nastupu ruski premijer je, piše list, ojačao svoju hegemonističku političku poziciju, i to u vrijeme kada se čini da trpi kritike koje na njegov račun upućuje Dmitrij Medvedev.

Putin je, prema riječima stručnjaka koje prenosi Financial Times, još jednom pokazao da je dobri car, odnosno narodni čovjek, poručujući da ne namjerava napustiti političku scenu.

Odgovarajući na razna pitanja – od iranskoga nuklearnog programa i terorizma do onih ekonomskih, Putin je jednom građaninu ponudio da mu pomogne oko traženja posla, dok je drugom na pitanje da li pije "jogurt ili jogurt" - s razlikom u naglašavanju prvoga ili drugog sloga, Putin odgovorio: "Pijem kefir."

List zaključuje da su oni koji su se telefonom javljali postaviti premijeru pitanja, sociološki gledano, uglavnom građani s niskim i srednjim primanjima koji gledaju televiziju po četiri i više sati dnevno.

Putinove TV-nastupe pak, Financial Times ocjenjuje jedinstvenim u postsovjetskoj eri navodeći da on to, usprkos činjenici da je nekada bio agent KGB-a, radi s lakoćom.

List prenosi i podatak da Putin uživa popularnost kao da je pop zvijezda ili sportski heroj i njegov rejting se kreće između 55 i 70 posto, dok rejting predsjednika Medvedeva ne prelazi 10 posto.