Svijet
34

Vladimir Putin: Rusija će reagirati ako se NATO približi!

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Rusija mora završiti jačanje svoje odbrambene sposobnosti pravovremeno i u potpunosti u slučaju prisustva NATO-a u blizini ruske granice, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"NATO demonstrativno jača svoje prisustvo na području istočnoevropskih država, uključujući vode Crnog i Baltičkog mora", rekao je Putin na sastanku Vijeća sigurnosti Rusije.

Dodao je kako zbog toga Rusija mora provesti sve planirane mjere za jačanje odbrambene sposobnosti zemlje, uključujući Krim i Sevastopolj, gdje su, kako je kazao, Rusi primorani da obnove vojnu infrastrukturu od nule, prenosi RIA novosti.

Rusija trenutno provodi ambiciozan program naoružavanja vrijedan 640 milijardi dolara, a taj program će potrajati do 2020. godine i on će modernizovati ruske oružane snage.

Nakon ujedinjenja Krima sa Rusijom, NATO sistematski pojačava svoju prisutnost u blizini ruske granice, pozivajući se na potrebu da zaštiti svoje saveznike. NATO savez je poslao nekoliko ratnih brodova na Baltičko more i Mediteran. Ovog mjeseca grupa NATO brodova u Crnom moru porasla je na devet brodova, što je rekord za posljednjih nekoliko decenija.

NATO je također pojačao zračni nadzor nad baltičkim državama, a njegovi modernim radarima opremljeni avioni redovno lete preko teritorije Poljske i Rumunije.

Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog pritiska Zapada na Rusiju.