Ruski predsjednik
139

Vladimir Putin putuje van države prvi put od početka agresije na Ukrajinu

S. Š. U.
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin posjetit će ove sedmice dvije bivše sovjetske države, prenijela je ruska državna televizija. Bit će to prvo putovanje ruskog lidera u inostranstvo od početka agresije na Ukrajinu.

Ruska invazija na Ukrajinu do sada je rezultirala smrću hiljada ljudi i raseljavanjem miliona ukrajinskih stanovnika. Zapad je Rusiji do sada uveo ozbiljne finansijske sankcije za koje Putin tvrdi su razlog za izgradnju jačih trgovinskih veza sa ostalim državama poput Kine, Indije i Irana.

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rossiya 1 rekao je da će Putin posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se u Moskvi sastati sa indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom.

Putin će se u Dušanbeu sastati sa tadžikistanskim predsjednikom Imomalijem Rakhmonom, ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom te bivše sovjetske države.

U Ašgabatu će Putin prisustvovati samitu kaspijskih država, zajedno sa liderima Azerbejdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana.

Ruski predsjednik namjerava posjetiti i Bjelorusiju 30. juna. Putin je posljednji puta putovao van Rusije u februaru ove godine kada se u Pekingu sastao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.