Rusija
0

Vladimir Putin otkrio da je imao brata koji je stradao u ratu

FENA
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Ruski premijer Vladimir Putin otkrio je danas, tokom posjete rodnom Sankt Peterburgu u kojem je obilježena 68. godišnjica proboja njemačke opsade u Drugom svjetskom ratu, da je jedna od žrtava trogodišnje blokade tog grada bio i njegov rođeni brat Viktor, koji je imao dvije godine.

"Ne znam gdje mi je pokopan brat, kojeg nikada nisam vidio i upoznao", rekao je Putin tokom posjete groblju žrtava rata i objasnio da su njegovog brata vlasti uzele od roditelja 1941. godine i poslali na čuvanje izvan grada kako bi ga spasili ratnih strahota, što je bilo uobičajeno tokom nacističke opsade.

"Odvodili su djecu kako bi ih spasili, ali on se nažalost razbolio od difterije i umro 1942. godine. Vjerojatno je ovdje negdje sahranjen", rekao je premijer Rusije pokazujući na jednu od masovnih grobnica.

U knjizi žrtava opsade pronađen je podatak da je Viktor Vladimirovič Putin, rođen 1940. godine, umro dvije godine kasnije i da je pokopan na lenjingradskom groblju Piskariovskoje, potvrdili su ruski mediji.

Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. godine, a do potpune deblokade grada čekalo se do 27. januara 1944. godine.

Za to vrijeme jedini način dopremanja hrane u grad vodio je takozvanim Putem života, preko Ladožskog jezera, koje je zimi bilo zaleđeno.

Prema različitim procjenama, tokom opsade je poginulo od 400.000 do 1,5 miliona ljudi, a na suđenju nacistima u Nürnbergu utvrđena je brojka od 632.000 ljudi, od kojih je više od 90 posto umrlo od gladi.