Sputnik-V
58

Vladimir Putin osoblju UN-a besplatno ponudio ruske vakcine protiv koronavirusa

B. R.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Obraćajući se povodom 75. godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija (UN) ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je besplatne doze vakcine "Sputnik-V" protiv koronavirusa osoblju i uposlenicima UN-a.
"Svako od nas može biti zaražen ovim opasnim virusom koji nije poštedio ni osoblje UN-a, njegovo sjedište i regionalne urede. Rusija je spremna ponuditi UN-ovim radnicima neophodnu, stručnu pomoć. Predlažemo da omogućimo besplatne vakcine osoblju Ujedinjenih nacija", poručio je Putin koji je prošli mjesec najavio početak vakcinisanja i istakao da je spomenutu vakcinu primila i njegova kćerka.

Prema njegovim riječima, pojedini u UN-u su zahtjevali da dobiju vakcinu i da zbog toga neće izostati reakcija Rusije, prenosi agencija Associated Press. Međutim, još nije poznato da li će ova međunarodna organizacija prihvatiti ovu ponudu.

Ranije se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zahvalila Rusiji za razvoj, kako je saopćeno, sigurne i efikasne vakcine. Ali, i dalje veliki broj stručnjaka smatra da ruska vakcina protiv koronavirusa nije spremna za upotrebu.