Nakon Trumpa
249

Vladimir Putin nominovan za Nobelovu nagradu za mir

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin nominovan je za Nobelovu nagradu za mir, potvrdio je to danas Kremlj.
The Hill piše pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS, da je Putina nominovao književnik Sergey Komkov, a nominacija je navodno poslana odboru u Norveškoj ranije ove godine.

Razlozi nominacije još nisu poznati, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Putinova administracija nije nominirala Putina.

"Svi znate da su za ovu nagradu nominirani potpuno različiti ljudi. U ovom je slučaju nominaciju podnio spomenuti pisac. Ako se donese ova odluka o dodjeli nagrade - sjajno, ako ne, to također nije problem", rekao je Peskov.

Vijest o ovoj Putinovoj nominaciji uslijedila je ubrzo nakon što je njegov najveći kritičar i opozicioni lider Aleksej Navalni otpušten iz berlinske bolnice u kojoj se liječio nakon navodnog pokušaja atentata, odnosno, trovanja.

Iako su francuski i švedski laboratoriji potvrdili da je Navalni otrovan novičokom, Kremlj i dalje tvrdi kako ruski dužnosnici nisu vidjeli dokaze trovanja.

Putinova nominacija također dolazi nekoliko dana nakon što je također ovog mjeseca i američki predsjednik Donald Trump nominovan za Nobelovu nagradu za mir zbog svoje uloge u posredništvu sklapanja historijskog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir bit će objavljeno u oktobru 2021. godine.