Nekadašnji partneri
0

Vladimir Putin neće prisustvovati sahrani Jevgenija Prigožina

G. M.
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira prisustvovati sahrani vođe plaćenika Jevgenija Prigožina nakon njegove smrti u padu aviona, saopćio je u utorak Kremlj.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije želio reći gdje i kada će šef vojne firme Wagner biti pokopan, iako su neki ruski mediji sugerirali da bi se to moglo dogoditi već u utorak u Prigožinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu.

Novinska kuća Fontanka i neki drugi mediji objavili su da će Prigožin (62) vjerovatno biti pokopan na groblju Serafimovskoje, koje se ranije koristilo za vojne pokope visokog profila.

U utorak su teški policijski kordoni okružili groblje, gdje su pokopani i Putinovi roditelji. Pojačana prisutnost policije zabilježena je i na nekim drugim gradskim grobljima.

Očekuje se da će Prigožinovi visoki poručnici, koji su poginuli u padu aviona u srijedu zajedno s njim, također biti pokopani u Sankt Peterburgu.

Prigožin je važio za Putinovu desnu ruku, ali je ljetos pokrenuo pobunu protiv Kremlja kada je pao u nemilost. Mnogi vjeruju da je njegova smrt zapravo Putinova osveta.