Komentarisao i BiH
44

Vladimir Putin: Naša ocjena situacije u BiH se u potpunosti podudara sa stavovima vodstva RS-a

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Moskvi se danas održava velika godišnja press konferencija ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom koje govorio i o Bosni i Hercegovini.
Press konferenciji prisustvuje preko 600 novinara iz Rusiji i drugih zemalja svijeta, a među njima je i novinar iz Bosne i Hercegovine, a koji dolazi iz entiteta RS. On je kazao Putinu da se konflikti javljaju u cijelom svijetu, to pogađa i Balkan, komplikujući ionako tešku situaciju.

"Znate kakva je politička situacija u Bosni, ona je de facto zapadni protektorat, optužuju Republiku Srpsku da podržava Rusiju i 'širi zloćudni ruski uticaj'. U Srbiji ne postoji nijedan ruski medij, ali je poplava zapadnih medija", poručio je novinar.

On je upitao kako Putin vidi budućnost Republike Srpske i cijelog regiona.

"Naše procjene ove situacije i vašeg političkog vodstva se potpuno podudaraju. Zaista je šteta što nema ruskih medija, RT ovdje nije prihvaćen, zar ne? Pitat ću svoje kolege sa RT-a i iz VGTRK-a (Sveruska državna televizijska i radiodifuzna kompanija) da vide šta se može uraditi", odgovorio je Putin.

On je također poručio da budućnost moraju određivati ​​ljudi koji žive na ovoj teritoriji, bez obzira na odluke koje im se nameću.

Pored toga, ruski predsjednik je govorio o brojnim pitanjima povezanih sa vanjskom i unutrašnjom poliitkom. Među temama bili su i odnosi sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Nismo mi kvarili odnos, oni su kvarili odnos sa nama, zanemarujući naše interese. Kako je počeo sukob u Ukrajini? Od državnog udara 2014. godine. Prije toga smo decenijama po svaku cijenu pokušavali da izgradimo normalne odnose sa Ukrajinom. U svojoj osnovi, Rusi i Ukrajinci su jedan narod, ovo što se sada dešava je tragedija", rekao je.

Putin se također osvrnuo na situaciju u Gazi te je poručio da je prilikom posjete arapskim zemljama predložio uspostavljanje ruske bolnice. Međutim, iako je predsjednik Egipta podržao ovu ideju, Benjamin Netanyahu je rekao da ovo "neće biti bezopasno".