Uvjerljiva pobjeda
1

Vladimir Putin na predsjedničkim izborima osvojio 76,6 posto glasova

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon više od 99 posto prebrojanih glasova Vladimir Putin je definitivno pobjednik posljednjih predsjedničkih izbora u Ruskoj Federaciji.

Prema podacima ruske centralne izborne komisije, a nakon 99,84 posto prebrojanih glasova, Vladimir Putin je uvjerljivo na prvom mjestu među kandidatima sa 76,6 posto osvojenih glasova.

Drugi najpopularniji kandidat je komunista Pavel Grudinin sa 11,8 posto osvojenih glasova, Vladimir Žirinovski je treći sa 5,6 posto osvojenih glasova, dok su na četvrtom i petom mjestu Ksenia Sobčak sa 1,6 posto glasova i Grigori Javlinski sa jedan posto glasova.

Ostali kandidati nisu prišli postotku od 1 posto.

Putin je u okrugu Karbadino-Balkarija osvojio najviše glasova - više od 93 posto, dok je u Moskvi osvojio 74 posto glasova.

Putin se na čelu Rusije, kao predsjednik ili premjer, nalazi već 19 godina, dok će mu novi mandat omogućiti dodatnih šest godina na čelu najveće države svijeta.

Zapadne zemlje optužuju Putina za autokratsku vladavinu, nedemokratske obračune s neistomišljenicima i korištenje hladnoratovskih metoda.