Svijet
80

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan trebali bi se sastati prve nedjelje u augustu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski lider Recep Tayyip Erdogan trebali bi se sastati prve nedjelje u augustu, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi novinska agencija RIA.

Putin je pozvao turskog predsjednika i rekao da se nada kako će ruski turisti biti zaštićeni nakon pokušaja državnog udara u petak u Turskoj, naveo je Kremlj u saopćenju. Dodaje se također kako će se dva lidera uskoro sastati licem u lice, prenosi Reuters.

Uprkos sporazumu prošlog mjeseca za nastavak bilateralne saradnje, odnosi između Kremlja i Erdogana i dalje su zategnuti zbog krize u Siriji i turskog obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine, zbog čega se Erdogan izvinio Putinu.

Putin je ranije danas pozvao Erdogana da bi izrazio podršku nakon neuspjelog puča. On je telefonom razgovarao s Erdoganom na inicijativu ruske strane, saopćila je press služba Kremlja.

"Putin je u vezi pokušaja državnog udara i svrgavanja demokratski izabranih turskih vlasti u noći 16. jula naglasio principijelni stav Rusije o kategoričkom neprihvatanju antiustavnih akcija i korištenja sile u životu zemlje", naveo je Kremlj.

Navodi se također kako je Putin uputio Erdoganu saučešće zbog mnogobrojnih žrtava među civilima i pripadnicima organa javnog reda koji su se suprotstavili pučistima, kao i želje da što prije dođe do obnavljanja stabilnog ustavnog poretka i stabilnosti u Turskoj.