Sastanak
0

Vladimir Putin doputovao u Peking

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski premijer Vladimir Putin doputovao je u ponedjeljak u dvodnevnu posjetu Pekingu, gdje će u utorak razgovarati s kineskim kolegom Wenom Jiabaom i održati sastanak s poslovnim ljudima dviju zemalja, javile su ruske novinske agencije.

Putina je na aerodromu u Pekingu dočekao kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi.

Ruski premijer će u srijedu u Pekingu učestvovati na sjednici šefova vlada država članica Šangajske organizacije za saradnju.

Kako je najavljeno u Moskvi uoči posjete, Putin će prisustvovati potpisivanju niza novih poslovnih aranžmana između dvije zemlje, u ukupnoj vrijednosti 5,5 milijardi dolara.

U utorak bi trebalo da budu potpisana 34 sporazuma o proširenju rusko-kineske ekonomske saradnje, prenijela je agencija Reuters.

Novi aranžmani Moskve i Pekinga obuhvataju i sporazum o kreditu između Kineske razvojne banke i ruske "Vnještorgbanke", kao i zajedničke projekte u transportu, infrastrukturi, građevinarstvu i rudarstvu.

Vrijednost rusko-kineske trgovine prošle godine je uvećana 38,6 posto, na rekordnih 55,9 milijardi dolara, ali je tokom osam ovogodišnjih mjeseci opala 36,2 procenta – na 24 milijarde.

Kina je Rusiji drugi ekonomski partner, nakon Evropske unije, a dvije strane očekuju da vrijednost međusobne trgovine iduće godine podignu na 60 do 80 milijardi dolara.